Järna Festival Academy 17-25 juli

Järna Festival Academy startades sommaren 2017 av cellisten Jakob Koranyi och pianisten Peter Friis Johansson, som fortfarande är festivalens konstnärliga ledare. Kulturhuset i Ytterjärna är den perfekta platsen för denna årligen återkommande kammarmusikfestival som genom konst, vetenskap och utbildning vill föra samtal kring de stora frågor som påverkar vår framtid.

Järna Festival Academy erbjuder varje sommar en mängd programpunkter av vilka många är kostnadsfria. Innehållet riktar sig till flera olika målgrupper – barnkonserter, opera, föreläsningar samt inte minst kammarmusikkonserter i världsklass. Artister med internationella karriärer kommer till Ytterjärna för att ge konserter och samtidigt ha masterclasses med utvalda studenter, som erbjuds kostnadsfri utbildning på högskolenivå. Tillsammans med Kulturhuset i Ytterjärna har Järna Festival Academy även arrangerat en konsertserie utsträckt över resten av året.

FESTIVALEN 2020

Den 17-25 juli 2020 erbjuds åter ett späckat program med fantastiska artister och intressanta tänkare.  Temat är Du Sköna Nya Värld och handlar om förändringar och hur vi människor reagerar på dem. På grund av pandemin har programmet  gjorts om och festivalen kan presentera några av Sveriges främsta artister som t.ex. mezzosopranen Anne Sofie von Otter, klarinettisten Martin Fröst, ett nyskrivet verk av kompositören Jacob Mühlrad och många fler. Ciceron under festivalen är kunniga Camilla Lundberg, och folkmusiker Sara Parkman samtalar med personer som har anknytning till festivalens tema.