Sommarens största digitala musikfestival 17-25 juli

JÄRNA FESTIVAL ACADEMY 2020

SOMMARENS STÖRSTA DIGITALA MUSIKFESTIVAL 17-25 JULI

Järna Festival Academy är tillbaka, med kammarmusik, spännande samtal och masterclasses. På grund av pandemin sker alla publikmöten digitalt på nätet.

Ett 20-tal artister, 25 musikstudenter och uppemot 50 programpunkter kommer fylla Kulturbygge Ytterjärnas lokaler under nio dagar 17-25 juli. Konstnärliga ledare är Jakob Koranyi och Peter Friis Johansson. De välkomnar oss till ”en fysiskt distanserad men socialt intim musikfest, en kammarmusikfestival som du aldrig upplevt den förut.”

Det går alltså bra att sitta hemma i soffan men samtidigt känna festivalkänslan, se och höra konserter från den fantastiska scenen i Ytterjärna Kulturhus, lyssna på samtal och ställa frågor via Zoom, allt kostnadsfritt!

INNEHÅLL
Temat för årets festival heter Du Sköna Nya Värld och handlar om förändringar; såväl bra som dåliga. Om hur förändringar påverkar oss människor och om vad vi kan lära av historien.

-Temat bestämdes långt innan pandemin, säger Peter Friis Johansson. Det handlar om förändringar. Hur vi reagerar på och påverkas av dem. Nu har frågan blixtbelysts genom coronavirusets inverkningar på vår vardag, säger han. Pandemin har slagit fruktansvärt hårt men kanske kan vi ur denna katastrof lyckas omforma delar av vårt samhälle till något bättre och mer hållbart.

Guide under festivalen blir välkända Camilla Lundberg och folkmusikern Sara Parkman (mottagare av DN:s kulturpris 2020) intervjuar forskare och tänkare inför de tematiska konserterna. Intervjuerna ger nya ingångar till hur den efterföljande konserten kan tolkas. Eftersnack hålls på ZOOM där publiken kan möta både artister och andra konsertbesökare.

I programserien Min Musik samtalar Camilla med artister om deras väg in i musiken. Vi får stifta närmare bekantskap med klarinettisten Martin Fröst, mezzosopranen Anne Sofie von Otter, folkmusikern Sara Parkman samt festivalens konstnärliga ledare Jakob Koranyi och Peter Friis Johansson.

Jacob Mühlrad har i det specialkomponerade verket Tefila inspirerats av årets festivaltema. Verket uruppförs i tematiska satser under hela festivalen för att i sista konserten sammanfatta festivalens tematiska innehåll. Den 23e juli uruppförs Joonas Pohjonens duETude, världens första kammarmusikverk skrivet för den artificiella intelligensen MyPianist.

OM JFA

Järna Festival Academy arrangeras för fjärde året i Kulturhuset i Ytterjärna, en del av Kulturbygge som speciellt lyfter hållbara initiativ i Ytterjärna. För Jakob Koranyi och Peter Friis Johansson är det självklart att driva en miljömedveten verksamhet:

-Den allra största klimatpåverkan i musiklivet är hur vi reser säger Jakob Koranyi. Många musiker flyger jorden runt flera gånger på en sommar. Kan vi hjälpa till att ändra på detta så vill vi göra det. Vi vill erbjuda högsta kvalitativa innehållet med minsta möjliga klimatpåverkan.

Vad kan vi förvänta oss av årets digitala festival?

Vi kommer presentera några av Sveriges mest hyllade artister, fortsätter Jakob. Pandemin förändrade vårt program i sista sekund när ingen kunde resa som vanligt. Men det har blivit en fantastisk uppslutning av svenska musiker, de som vanligtvis flänger runt i världen har nu möjlighet att spela på hemmaplan istället. Sedan tidigare var det tänkt att alla artister skall resa med tåg till festivalen från och med 2021 men på grund av årets situation tog vi ett skutt framåt i den utvecklingen.

Se hela programmet och tiderna, läs mer om de tematiska konserterna och artisterna, hitta introduktionerna, eftersnacken, och länkarna till alla livesändningar på http://jarnafestivalacademy.com

Festivalen innehåller också flera livesända masterclasses med festivalens artister och studenter samt fem lunchkonserter i serien 12:12 där studenterna presenterar sina egna program. Vi kommer också få se en livesänd konsert med El Sistema Södertälje, vars deltagare har haft några dagars musikläger i Ytterjärna Kulturbygges inspirerande lokaler.


Du Sköna Nya Värld
Fredag 17 juli kl 19: 
(O)naturliga variationer 
Människans inverkan på Jordens tillstånd var länge försumbar men sedan den industriella revolutionen har effekterna av vår framfart ökat exponentiellt. Massutrotning av arter, klimatförändringar och ett överutnyttjande av naturresurser har lett till att vi idag talar om Antropocen, en ny geologisk epok där människan är den drivande faktorn.


Söndag 19 juli kl 19: Med ryggen mot framtiden
När vi konfronteras med ny information, nya kulturer eller en ny världsbild är en given reaktion att vända sig till det bekanta, det hemtama, det trygga. Kvällens konsert undersöker vår konservativa ådra, viljan att förvalta, bevara och bygga vidare men även vår ovilja att förändras och misstänksamheten mot det som är nytt.Tisdag 21 juli kl 19: Vive la révolution
De revolutionära impulserna går som en blodröd tråd genom mänsklighetens historia. Ibland lyckas de genomföras på fredlig väg men allt för ofta slutar det i väpnad konflikt. Hur kan vi lära av historien för att på ett fredligt sätt nå de förändringar som för många är livsnödvändiga.

Torsdag 23 juli kl 19: Teknikens under

Tekniska genombrott har alltid gjort avtryck i samtidskulturen. Tänk t.ex på boktryckarkonstens inverkan på litteraturen, elektrifieringens elgitarrer, kollaborativa konstverk i internets barndom och gamelans genomslag i västvärlden under världsutställningen i Paris. Vilka tekniksprång sker idag och vilka nya uttryck medför de? Vet du till exempel hur en AI-pianist låter?

Lördag 25 juli kl 19: Tematisk slutkonsert – UTOPIA
Vad är meningen med livet? Är du utilitarist, buddist eller objektivist har du helt olika svar på den frågan. Mänskligheten har fått många förslag från filosofer, religiösa ledare, ekonomer, statsvetare, historiker och idealister av olika slag.

Min Musik

Lördag 18 juli kl 19: Anne Sofie von Otter
Måndag 20 juli kl 19: Sara Parkman

Onsdag 22 juli kl 19: Jakob Koranyi & Peter Friis Johansson

Fredag 24 juli kl 19: Martin Fröst

Deltagande musiker och artister under festivalen:

Cecilia Zilliacus, violin
Øyvor Volle, violin
Ylva Larsdotter, violin
Malin Broman, viola/violin
Vicki Powell, viola
Emma Nyman, viola
Jakob Koranyi, cello
Johannes Rostamo, cello
Peter Friis Johansson, piano
Simon Crawford-Phillips, piano
Sara Parkman, moderator/artist
Camilla Lundberg, moderator
Anne Sofie von Otter, sång
Martin Fröst, klarinett
Jacob Mühlrad, komposition
Joonas Pohjonen, komposition
Joakim Anterot, slagverk
Anders Holdar, slagverk

För mer information, intervjubokning och pressbilder m.m. kontakta

Agneta Hansson
Producent
Järna Festival Academy
Tfn: 072 719 77 17
Epost: agneta@kulturforum.se

Hitta hit

Kulturbygge Ytterjärna
153 91 Järna

Ta dig hit